top of page

Beschadigd de zon je huid?

Een bruine stalende huid wordt door veel mensen gezien als een teken van gezondheid. In werkelijkheid verhoogt het verkrijgen van een kleurtje het risico op het krijgen van huidkanker aanzienlijk. Een kleurtje verschijnt eigenlijk als gevolg van DNA-mutaties die diep in de huid optreden na blootstelling aan UV-straling. De atmosfeer van de aarde blokkeert 98,7% van de UV-straling die van de zon komt. De 2,3% die daadwerkelijk door de atmosfeer dringt, heeft zowel negatieve als positieve effecten. Aan de positieve kant, UV-stralen helpen de huid vitamine D te produceren, en ze worden vaak gebruikt bij de behandeling van huidaandoeningen zoals psoriasis. Maar UV-stralen kunnen ook huidkanker veroorzaken en het immuunsysteem in gevaar brengen.

Het verschil tussen UVA en UVB-stralen UVA- straling veroudert je huid. Het zijn stralen met lange golflengtes die diep in de huid doordringen en het bindweefsel beïnvloeden. Na verloop van tijd verzwakt dit onze collageen- en elastine vezels, die veroudering veroorzaken. UVB-stralen hebben kortere golflengten die intenser zijn dan UVA-stralen. Door deze stralen kan je huid verbranden. UVA-stralen zijn het hele jaar aanwezig en kunnen door de wolken en het glas dringen, dus we worden eraan blootgesteld in grote doses. De intensiteit van UVB-stralen varieert afhankelijk van het seizoen, de locatie en het tijdstip van de dag.


Is gebruik van een zonnebank veilig voor je huid?

Veel mensen maken gebruik van de zonnebank om een tintje te krijgen. Er is gezegd dat het gebruik van een zonnebank veiliger is dan buiten in de zon zijn. Helaas is dit niet waar. Zonnebanken stralen ongeveer evenveel UVB-stralen uit als de zon, maar produceren drie keer zoveel UVA-stralen. Sommige mensen denken ook dat het gebruik van een zonnebank hen zal helpen meer vitamine D te krijgen, vanwege de blootstelling aan hoge concentraties UV-stralen. Het feit is dat je vitamine D niet kunt krijgen door het bruinen in een zonnebank. Zonnebanken stralen meestal UVA-stralen uit, en het zijn eigenlijk UVB-stralen die ervoor zorgen dat de huid vitamine D produceert. Lage blootstelling aan natuurlijk zonlicht is de meest natuurlijke manier waarop ons lichaam vitamine D krijgt. Vitamine D helpt het lichaam calcium te produceren, wat helpt bij botten kracht en er wordt ook gezegd dat het kankerrisico helpt voorkomen.

Zonnebanken worden geassocieerd met een toename van het risico op basaalcel carcinoom met 50%, een toename van het risico op plaveiselcel carcinoom met meer dan 100% en hebben 74% meer kans om melanoom te ontwikkelen. Het gebruik van een zonnebank is een gecontroleerde, maar zeer intense en gevaarlijke dosis geconcentreerde UV-straling. De stralingsdosis is 12 keer de jaarlijkse UVA-dosis in vergelijking met de hoeveelheid die van de zon wordt ontvangen. Zonnebanken geven dezelfde hoeveelheid UV-straling af als de Mediterraanse middagzon. Er is gezegd dat het gebruik van een zonnebank veiliger is dan buiten in de zon zijn. Dit is niet waar.


DNA-schade voorkomen

Het zonnen zelf, of het nu uit de zon komt of uit een zonnebank, is een teken dat je DNA op cellulair niveau is beschadigd. Het beste wat je kun doen om huidveroudering door zon beschadiging te voorkomen is om tussen 10.00 en 16.00 uur uit de zon te blijven en een goede zon bescherming te gebruiken zoals Natural Sun Shade. De toename van het aantal huidkanker in de afgelopen decennia is sterk gerelateerd aan buitenactiviteiten en zonnebaden. Overmatige blootstelling aan zonlicht is vaak de onderliggende oorzaak voor schadelijke effecten op de huid, het oog en het immuunsysteem.


Preventie tegen zon beschadiging:

* Schaduw, kleding en hoeden bieden de beste bescherming en het aanbrengen van zonnebrandcrème. Een hoed met een brede rand biedt goede bescherming tegen de zon voor je ogen, oren, gezicht en de rug of je nek. Zonnebrillen die 99 tot 100 procent UV-A en UV-B bescherming bieden, zullen oog schade door blootstelling aan de zon aanzienlijk verminderen. Strak geweven, loszittende kleding biedt extra bescherming tegen de zon.

*Beperk de tijd in de middagzon. De UV-stralen van de zon zijn het sterkst tussen 10.00 en 16.00 uur. Beperk de blootstelling aan de zon zoveel mogelijk tijdens deze uren.

*Ga in de schaduw zitten. Zoek schaduw wanneer UV-stralen het meest intens zijn, maar houd er rekening mee dat bomen, parasols of luifels geen volledige bescherming tegen de zon bieden.

*Vermijd zonnelampen en zonnestudio's. Zonnebanken beschadigen de huid en onbeschermde ogen.


Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page